}

Een digitaal product ontwikkelen? Vergeet niet deze drie essentiële punten

20 februari 2023

Je wilt een probleem oplossen, maar weet niet precies hoe. Of je hebt een vaag idee voor een app, maar betwijfelt of je hiermee écht je doelstellingen behaalt. Hoe goed ken je je doelgroep eigenlijk? Bestaat je idee al? Laat het je daadwerkelijk je doelen behalen? En hoe zet je het zo aantrekkelijk mogelijk neer?

  

Digitale oplossingen zoals apps, online tools of websites lossen problemen op en maken veel processen makkelijker. Als je tenminste in de roos schiet met je idee en uitvoering. Veel bedrijven vergeten deze 3 belangrijke punten die bepalend zijn voor het slagen van een digitaal project. 

1. Valideer de behoefte van je doelgroep

Natuurlijk heb je een uitgewerkte persona en een handje vol opvattingen over je doelgroep. Maar wat drijft ze echt? Tegen welke problemen lopen ze aan en hoe zien ze jouw merk of bedrijf? Kwalitatief onderzoek naar je doelgroep is de basis van ieder digitaal idee. Werk je door met aannames, dan eindig je mogelijk met een app of website die zijn werk niet doet. Interview mensen uit je doelgroep, zodat je moeiteloos in hun huid kunt kruipen. Alleen zo kom je tot een digitaal product dat omarmd wordt door je doelgroep.

2. Motiveer en betrek je team

Vernieuwingen binnen je bedrijf verlopen niet altijd even soepel. Een enthousiast team dat snapt waarom je bepaalde keuzes maakt is onmisbaar. Alleen zo wordt je nieuwe product ook intern goed ontvangen. Zorg dat iedereen zijn rol kent, betrek je team bij het ontwikkelproces en schep de juiste verwachtingen. Zo laten jullie het nieuwe product samen slagen.

3. Maak een goede financiële planning

Het moment is daar. Je hebt een doordacht product ontwikkeld en het begint aan te slaan bij de doelgroep. Dit is hét moment om aanpassingen te maken en te optimaliseren om het resultaat verder te verbeteren. Maar dan moet je daarvoor wel de financiele ruimte hebben.

En hoe zit het met de doorlopende kosten? Ieder digitaal product heeft onderhoud nodig om stabiel te blijven draaien. Is daar geen ruimte voor? Dan is je investering misschien wel voor niets geweest. Maak dus een uitgebreide financiële planning waarin je niet alleen je product meeneemt, maar ook zaken als het onderhoud en eventuele uitbreidingen.

Behaal digitaal succes met Uselab Digital Essentials

Uselab helpt al ruim 20 jaar organisaties die serieuze stappen willen zetten met digitaliseren. Dat doen we met een gedreven team creatieve strategen, designers en programmeurs. We hebben alle stappen naar een grensverleggend digitaal product samengesmolten in onze Digital Essentials-werkwijze. Zo transformeren we een idee in korte tijd naar een oplossing die van alle kanten klopt en een succes is bij je doelgroep.

Maak je digitale ambities in 2023 waar en neem contact op voor een brainstorm.