}

Uselab wint iF Design Award

De nieuwe VaarWater app wint opnieuw een toonaangevende internationale designprijs. Uselab ontwikkelde de smartphone app in opdracht van Waternet, het enige watercyclusbedrijf van Nederland. VaarWater ontvangt de iF Design Award voor de app in de categorie service design / UX.

01 februari 2018

De iF Design Award is al 65 jaar erkend als keurmerk van hoge kwaliteit, uitmuntend design en voor uitstekende ontwerp services. De vakjury bestaande uit 63 juryleden beoordeelde dit jaar 6.400 inzendingen uit 54 landen.

Uselab wint ‘Best of the Best’ Red Dot Award

De prijs wordt toegekend aan de volledig vernieuwde Vaarwater app, die Uselab samen met Waternet bedacht, ontwierp en ontwikkelde. Uselab maakte de app in opdracht van Waternet, de organisatie die verantwoordelijk is voor het water van ongeveer 1,3 miljoen mensen in Amsterdam en daarbuiten, waaronder de pleziervaart op de grachten en de rivier de Vecht.

VaarWater won eerder al de ‘Best of the Best’ Red Dot Design Award. Sander Arts, commercieel directeur Uselab: ‘Dat we nu een tweede award aan het project toe mogen voegen bevestigt de erkenning voor de door ons bedachte strategie en design.’

Verschillende belangen in één app verenigen

Uselab en Waternet vernieuwden de app om overlast op de grachten op een positieve manier te verminderen. Omdat gebruikers geen bemoeienis van Waternet willen, maar gewoon relaxed rondvaren zonder plan, gedoe en regels, staat de app volledig in het teken bootbestuurders te helpen. De interface beantwoordt voor hen de meest gestelde vragen. Waar ben ik? Waar zijn toiletten? Hoever is de dichtstbijzijnde supermarkt?

Vaarregels verschijnen pas wanneer sprake is van overtreding. Bijvoorbeeld bij overschrijding van de toegestane vaarsnelheid of het negeren van eenrichtingswegen. Arts: ‘Door verregaande contextualisatie voor de bootgebruiker toe te passen wordt informatie in de meest passende vorm aangeboden. Precies op het moment wanneer nodig is, anders niet.’ De app stimuleert zo goed gedrag, omdat het betutteling en irritatie vermijdt. Door het nuttig maken van de app voor bootgebruikers kan Waternet nu waar nodig (bij)sturen om de pleziervaart in goede banen te leiden.

VaarWater is voor iOS te downloaden in de App Store en voor Android in Google Play.