}

Codegarden 2018

Omdat we het contentmanagementsysteem van Umbraco veelvuldig toepassen, bezocht developer David dit voorjaar weer Codegarden, de conferentie van Umbraco voor ontwikkelaars.

13 juni 2018

In mei vond in Denemarken Codegarden plaats, de jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars van het contentmanagementsysteem (CMS) Umbraco. David's hoogtepunten? Headless, Umbraco 8 en unit testing.

Umbraco Headless

Niels Hartvig (oprichter en CEO Umbraco) en Deane Barker vertelden in afzonderlijke presentaties over ‘Headless’. Headless is een nieuw product om op een gebruiksvriendelijke manier flexibel content centraal te managen en distribueren, bijvoorbeeld naar mobiele apps, displays in winkels, flatscreens, chat bots, websites en smart watches. Barker besprak de inzetbaarheid van Headless en mogelijke valkuilen daarbij. Grote uitdaging aan de implementatie van Headless is het zoeken naar een balans waarbij redacties voldoende inzicht krijgen hoe content uiteindelijk getoond wordt zonder functionaliteiten uit te het CMS na te bouwen (zoals een previewweergave).

Umbraco 8

Vorig jaar werd tijdens Codegarden Umbraco 8 al aangekondigd. Ondertussen kunnen developers middels een alphaversie er al van proeven, maar de releasedatum blijft vooralsnog onbekend. Wel werden we bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Naast technische aanpassingen, verbetert het CMS inhoudelijk ook voor redacteuren. Zo krijgt het bewerken van content in versie 8 meer ruimte, onder andere door het hoofdmenu van verticaal aan de linkerkant te verplaatsten naar horizontaal bovenaan. Ook worden verschillende oplossingen uitgeprobeerd om redacteuren meer bewerkmogelijkheden in context aan te bieden. De voorbeeldweergaven van displays (mobiel, tablet, desktop) worden hierdoor groter (in versie 7 staat dit nu nog in een smalle balk aan de rechterkant).

Unit Testing Workshop

De workshop Unit Testing was binnen een minuut compleet volgeboekt. Toch lukte het David binnen die korte tijd zich in te schrijven. Unit testing is een methode om softwaremodulen of stukjes broncode afzonderlijk te testen. De workshop behandelde best practices en gereedschappen om ontwikkelde componenten te controleren of ze werken met de Umbraco API. Aangevuld met slimme inzichten hoe zo efficiënt mogelijk testen voor Umbraco te schrijven, maakte het tot een leerzame workshop.

Security

Een presentatie over beveiliging van Umbraco besprak op welke wijze iemand kan achterhalen op welke versie van het CMS websites draaien. Het ontdekte versienummer kan het hackers eenvoudiger maken in te breken op websites. Grafieken lieten zien dat een groot deel van onderzochte websites nog een oude versie van Umbraco gebruiken en daardoor mogelijk onveilig zijn. Umbraco houdt het CMS veilig door regelmatig updates uit te brengen, de presentatie maakte nog maar eens duidelijk deze ook daadwerkelijk te installeren.

Open Space sessies

De laatste dag bestond traditiegetrouw uit open space sessies waarbij iedereen onderwerpen kon inbrengen. In groepsdiscussies lag de nadruk veelal op Umbraco 8 en Headless. De openheid van de laatste dag creëert draagvlak zodat Umbraco iets ontwikkelt waar de hele community achterstaat.