}

Uselab wint ‘Best of the Best’ Red Dot Award

De nieuwe VaarWater app voor waterbedrijf Waternet wint een toonaangevende internationale designprijs. Uselab ontvangt voor de smartphone app in de Communication Design competitie de ‘Best of the Best’ award.

10 augustus 2017

De Red Dot Awards behoren tot de belangrijkste designprijzen ter wereld. De vakjury van de Red Dot Communication Design Award beoordeelde dit jaar 8.051 inzendingen uit 50 landen.

De prijs wordt toegekend aan de volledig vernieuwde Vaarwater app, die Uselab bedacht, ontwierp en ontwikkelde. Uselab maakte de app in opdracht van Waternet, de organisatie die verantwoordelijk is voor het water van ongeveer 1,3 miljoen mensen in Amsterdam en daarbuiten, waaronder de pleziervaart op de grachten en de rivier de Vecht.

Vaarwater App Red Dot Award Uselab Amsterdam

Verschillende belangen in een app verenigen

Uselab vernieuwde de app om overlast op de grachten te verminderen. Omdat gebruikers geen bemoeienis van Waternet willen, maar gewoon relaxed rondvaren zonder plan, gedoe en regels, staat de app volledig in het teken van bootbestuurders. De interface beantwoordt voor hen de meest gestelde vragen. Waar ben ik? Waar zijn toiletten? Hoever is de dichtstbijzijnde supermarkt?

Vaarregels komen pas aan bod wanneer sprake is van overtreding. Bijvoorbeeld bij overschrijding van de toegestane vaarsnelheid of het negeren van eenrichtingswegen. Sander Arts, commercieel directeur Uselab: ‘Door verregaande contextualisatie voor de bootgebruiker toe te passen wordt informatie in de meest passende vorm aangeboden. Precies op het moment wanneer nodig is, anders niet.’ De app stimuleert zo goed gedrag, omdat het betutteling en irritatie vermijdt. Door het nuttig maken van de app voor bootgebruikers, kan Waternet nu daar waar nodig accuraat optreden en de pleziervaart verder met rust laten.

Contextafhankelijk design

De bootgebruiker is letterlijk het middelpunt waaromheen alles gebeurt. Op een prominent aanwezig vaarkompas verschijnen gewenste facilitaire voorzieningen in de omgeving van de boot. Bijvoorbeeld afhaalrestaurants, supermarkten en tankstations. Het kompas kleurt intuïtief rood om de gebruiker op ongewenste situaties te attenderen. Zo voorkomt VaarWater boetes bij overschrijding van de toegestane vaarsnelheid.

Naast dergelijke praktische zaken faciliteert de interface op een ongedwongen manier de stad vanaf het water te ontdekken. Behalve dat de app de weg wijst, is het de stadsgids voor op het water. Het biedt culturele informatie over historische bebouwing langs de kades, bijvoorbeeld over de Westerkerk en het Anne Frank Huis.

 

Terugdringen overlast door verleggen van aandacht

Dankzij dataverzameling kan Waternet drukte op het water sturen. Niet dwingend en autoritair, maar door alternatieve suggesties te geven voor soortgelijke aantrekkelijke gebieden en activiteiten. In samenwerking met TNO is hiervoor een verkeersmodel gerealiseerd dat de huidige en toekomstige drukte overal op het water berekent. Dit gebeurt op basis van verkeersinformatie uit de grachten, verkregen uit onder bruggen geplaatste sensors. Waternet wil zo knelpunten tegengaan en opstoppingen voor zijn.

Resultaat

Door de app volledig contextafhankelijk te maken, voorkomt het bootgebruikers te overladen met irrelevante informatie. In plaats daarvan sluit het aan bij wat zij op het moment willen. Het resultaat is dat Waternet regels communiceert zonder betutteling en verkeer stuurt met behulp van points of interest (POI). Een win-winsituatie voor twee conflicterende belangen.

Red Dot

VaarWater is in 2017 bekroond met een Red Dot Communication Design Award (Best of the Best). De jury prijst de slimme implementatie van informeren over vaarregels in de voor bootgebruikers praktische app, zonder het gevoel te geven ze te betuttelen: ‘Het feit dat de app tegelijkertijd informeert over nabijgelegen restaurants, toiletten enzovoort en in het bijzonder waarschuwt voor gevaarlijke situaties is op een intelligente en visueel aantrekkelijke manier opgelost.’

Arts: ‘Deze prijs is een geweldige erkenning voor de focus die we hebben als bureau. Door écht gebruiksvriendelijke, voor de eindgebruiker handige oplossingen te maken bereiken we de doelen van onze klanten. En natuurlijk is dit ook een groot compliment en stimulans voor het hele team.’

In oktober is de officiële prijsuitreiking van de Red Dot Awards in Berlijn en opent een tentoonstelling waarin ook de app wordt geëxposeerd. Voor het bekijken en gebruiken van de app hoef je daar echter niet naartoe, VaarWater is voor iOS te downloaden in de App Store en voor Android in Google Play.

Uselab neemt Red Dot Award in ontvangst