}

Codegarden 2017

Vorige week vond Codegarden in het Deense stadje Odense plaats, hometown van Umbraco CMS. Codegarden is de conferentie van Umbraco CMS voor ontwikkelaars. Omdat we het contentmanagementsysteem Umbraco veelvuldig toepassen, vloog developer David van de Vliet naar Denemarken en deelt zijn hoogtepunten.

16 juni 2017

De conferentie trapte af met de keynote van Umbraco’s oprichter en CEO Niels Hartvig. In zijn presentatie maakte hij bekend dat Umbraco meer support krijgt. Zijn collega’s kondigden vervolgens aan wat er allemaal op komst is in nieuwe releases van het CMS.

Codegarden 2017

De conferentie trapte af met de keynote van Umbraco’s oprichter en CEO Niels Hartvig. In zijn presentatie maakte hij bekend dat Umbraco meer support krijgt. Zijn collega’s kondigden vervolgens aan wat er allemaal op komst is in nieuwe releases van het CMS.

Gebruikersrechten Umbraco

In komende updates van versie 7 verbetert het rechtenbeheer. Het wordt dan mogelijk om rechten op groepsniveau in te richten. Nu nog kunnen rechten alleen op individuele basis worden beheerd. Door met groepsprofielen te werken, kan men rechten straks generiek beheren. Het vereenvoudigt voor grotere organisaties de rechten op verschillende onderdelen van websites aan gebruikers toe te kennen. Het CMS wordt zo een stuk toegankelijker voor omvangrijkere websites.

Umbraco 8

Ondertussen is Umbraco ook bezig met de ontwikkeling van een geheel nieuwe generatie: versie 8. Uitgangspunt is de broncode af te slanken, onder meer door alle buiten gebruik geraakte code op te ruimen. Umbraco 8 is hierdoor beter te onderhouden, testen en minder storingsgevoelig. Ook worden updates stabieler en betrouwbaarder. Na de release Umbraco 8 blijft Umbraco versie 7 ondersteunen. Gebruikers krijgen zo alle tijd voor een upgrade.

Valkuilen in digitale producties

Deane Barker viel op met zijn presentatie over waarom contentprojecten falen. Wanneer doelen onvoldoende helder en concreet zijn en een visie op de toekomst ontbreekt, wordt vaak een verkeerde aanpak gehanteerd. Als voorbeeld noemde Barker dat men vaak alles in de allereerste versie wil realiseren, terwijl een website feitelijk nooit af is. Het werkt daarom vaak bevredigender verder te kijken dan de eerste release.

Trends hebben in het falen van projecten ook een aandeel. Zo kan het momenteel populaire personalisatie van content heel nuttig zijn voor conversie, maar hebben organisaties vaak al moeite algemene, standaard teksten in orde te krijgen. Personalisatie is dan vanzelfsprekend al een stap te ver. Omdat wijzelf altijd op relevantie concentreren, gaf de presentatie veel herkenning en nuttige nieuwe inzichten. Hiervan bewust zijn helpt projecten in een breder perspectief te zien.

Storytelling en webdesign

Vitaly Friedman van Smashing Magazine gaf een bijzonder leuke en energieke presentatie over het belang websitebezoekers een unieke ervaring te bieden. Door standaardisering en (responsive)technieken om sites van mobiel tot desktop zo consequent mogelijk aan te bieden, is content eenvoudig en voordelig te beheren. De keerzijde van deze evolutie is dat veel sites op elkaar gaan lijken waardoor ze minder onderscheidend zijn.

Naast puur informatie overbrengen, moeten websites echter ook een ervaring bieden die bezoekers bijblijven. Friedman benoemde een aantal alternatieven voor een vloeiende website-beleving voor publiek met uiteenlopende apparaten. Hij liet voorbeelden zien dat er meer dan bootstrap is om tot mooie schaalbare producties te komen.

Community building

De laatste dag was community driven waarin open sessies door bezoekers van de conferentie zelf werden georganiseerd. Het bleek maar weer eens hoe enthousiast en gedreven de mensen zijn die met en voor Umbraco werken. Codegarden 2017 was een goede gelegenheid kennis te maken met collega developers uit de community.

Foto: Douglas Robar.