}

DUUGfest 2016

Deze maand vond het jaarlijkse DUUGFest weer plaats. Het event van Umbraco CMS voor developers, marketeers en site-eigenaren. De sessies waren onderverdeeld in twee thema’s: techniek en business. Omdat we Umbraco veelvuldig toepassen, waren Guido van Dijk en David van de Vliet present en delen ze hun hoogtepunten.

28 oktober 2016

Groeispurt Umbraco CMS

DUUGfest startte met de keynote. Niels Hartvig vertelde over de sterk toenemende populariteit van Umbraco. Vandaag draaien er ruim driehonderdduizend websites op het CMS. De door ons ontwikkelde sites detron.nl, consolid.nl en rijnhartwonen.nl zijn daar een paar voorbeelden van. De verwachting is dat het gebruik van Umbraco CMS in vijf jaar verdrievoudigt naar een miljoen. Naast de populatie groeit Umbraco ook als organisatie, vooral aan zakelijke- en servicemedewerkers. Hierdoor hebben de technici de handen weer vrij om het CMS door te ontwikkelen.

Umbraco DUUGfest 2016

Het einde van de klassieke boomstructuur

Paul de Metter gaf zijn visie over hoe de bekende hiërarchische boomstructuur verandert naar een dynamische, organische ordening waarin de onderlinge samenhang voorop staat. Denk bijvoorbeeld aan aanverwante artikelen op de productpagina van een webshop. Deze gerelateerde producten hebben geen plek in de traditionele, overzichtelijke boom maar verschijnen enkel wanneer de situatie daarom vraagt. De relaties geven dus prioriteit, in plaats van de locatie in de boomstructuur.

Daarbij behandelen tegenwoordig meerdere kanalen de aanwezige informatie. Naast de site zelf niet alleen social media, maar bijvoorbeeld ook de automatische verwerking van gegevens tot het sturen van sms’jes naar abonnees. Voor ons geen nieuws, maar het is toch goed om opnieuw even stil te staan hoe we nu anders met data omgaan dan voorheen. Hoe houden we de wildgroei van content gebruiksvriendelijk beheersbaar?

Focus op het doel, niet de tool

Pete Duncanson inspireerde met zijn presentatie over het belang van perceptie. Zijn statement: je bent zo goed als je laatste project. Als enkel de laatste twee updates van de laatste honderd problemen veroorzaakten, dan ervaart de klant toch dat je slecht presteert.

Verder nam hij het standpunt in dat oplossingen lang niet altijd onnodig complex moeten zijn, als simpele relevante alternatieven ook prima voldoen. Hij illustreerde dit met een verbouwing thuis. Hij kocht hiervoor een super de luxe volautomatische zaag, maar kwam er later achter dat een simpele, vele malen voordeligere handzaag de klus doeltreffender oploste. Moraal van het verhaal: kijk bij elke behoefte eerst goed welk technisch gereedschap de vraag kan beantwoorden, in plaats van direct de doelstelling aan te passen aan de favoriete technische oplossing.

Persoonlijk content aanbieden

Theo Paraskevopoulos presenteerde hoe Pipeline CRM, een plugin voor Umbraco, content voor individuen personaliseert om van unieke bezoekers klanten te maken. Paraskevopoulos benadrukte dat hierbij de uitstraling van vertrouwen belangrijker is dan focus op technische aspecten, zoals de snelheid van de website. Sleutelwoorden die hij noemde over het conversieproces en de verstrekte informatie aan de prospect: accuraat, naadloos en relevant.