}

Laracon EU 2016

Onlangs vond de jaarlijkse conferentie Laracon EU plaats. Het Europese evenement voor Laravel developers. Omdat wij er ook maar al te graag mee werken, was collega Ramon Ackermann er natuurlijk bij.

28 september 2016

Krachtige onverwoestbare websites met Laravel

Voor verschillende projecten gebruikt Uselab het veelzijdige framework Laravel. We bouwen hiermee krachtige webapplicaties waarbij stabiliteit, betrouwbaarheid en snelheid essentieel zijn om met grote hoeveelheden data om te gaan. Omdat we frameworks als Laravel toepassen, kunnen we ons meer toeleggen op het ontwikkelen van specifieke nieuwe functionaliteiten in plaats van het herhaaldelijk opnieuw bouwen van standaard basisbeginselen. Daarnaast zijn applicaties gebouwd met behulp van een framework beter onderhoudbaar. Recent maakten we met Laravel een platform voor het online aanvragen van vergunningen. Momenteel voorzien we Totta’s CViews van een nieuwe ‘motor’ die we uiteraard ook met Laravel bouwen.

Uselab bezoekt Laravel Laracon EU 2016

Introductie Laravel 5.3 en notificaties met Laravel Echo

Tijdens Laracon EU lanceerde Laravel versie 5.3. De update introduceert aantrekkelijke nieuwe functies. Misschien wel de spannendste is Laravel Echo: dankzij deze feature ontvangen gebruikers van een website voortaan meldingen, niet per mail maar direct tijdens het gebruik van de applicatie. Bijvoorbeeld notificaties wanneer nieuwe gegevens klaarstaan. Of een gebruiker laten weten dat iemand anders dezelfde inhoud bekijkt en deze personen daarom de mogelijkheid geven eventueel met elkaar te chatten.

Gebruikersonderzoek voor het optimaliseren van vindbaarheid binnen websites

Naast technische sessies over moderne, heldere architectuur van applicaties en nieuwe technieken waren er ook meer abstracte presentaties. Een lezing over gebruikersonderzoek sprong eruit. Een regelmatige analyse van zoekopdrachten binnen een website geeft meer inzicht welke informatie bezoekers willen en welke inhoud ze minder makkelijk vinden door middel van de navigatie. Samen met bezoekersstatistieken is dit waardevolle informatie voor het verbeteren van hoe en waar informatie binnen een domein aan te bieden.

Content aanbevelingen op basis van graph databases

Een andere heel interessante sessie ging over het gebruik van graph databases. Hierbij ligt de focus op het ontdekken van verbanden tussen entiteiten, bijvoorbeeld personen. Of tussen personen en producten, gebeurtenissen enzovoort. Deze gevonden relaties maken het mogelijk om aanbevelingen te geven voor bijvoorbeeld nieuwe producten waarin de gebruiker ook geïnteresseerd kan zijn, aanverwante artikelen om te lezen of personen met gedeelde interesses met elkaar te verbinden. Grote multinationals als Facebook en Linkedin doen dit natuurlijk al langer. Echter is door voortdurende technische ontwikkeling de complexe techniek toegankelijk geworden waardoor nu ook kleinere ondernemingen graph databases kunnen toepassen.

Next? DUUGfest

Volgende week bezoeken onze developers David van de Vliet en Guido van Dijk DUUGfest, een dag voor ontwikkelaars en (eind)gebruikers van Umbraco CMS. Wordt vervolgd.